يادداشت هاي گاه و بيگاه

وبا، شيوع، پيشگيري

Posted in صنعت غذا by نيلگون on August 23, 2008

اصلا قرار نبود شنبه هاي صنايع غذايي نويسي به اين زودي به ميكروارگانيسم ها برسه، اونم يكي مثل ويبريو كلرا(Vibrio cholera)

ولي خوب وبا هم بيماري يي نيست كه بشه به اين سادگيها ازش گذشت.

اگه توي نيمكره شمالي زمين و خصوصا قسمتهاي گرمسير اون زندگي مي كنين، بايد بدونين كه هرساله از ارديبهشت ماه تا اواخر شهريور موجي از شيوع وبا رو در اين نيمكره داريم .

(Vibrio cholera) يه باسيل گرم منفي بي هوازي اختياريه، به شكل وبرگول، نمك دوسته و دماي مطلوبش بالاي 10 درجه سانتيگراد تا حداكثر 44 درجس، وقتي ساكن روده كوچيك ميشه، توكسين يا سمي توليد مي كنه كه جريان آب و الكتروليتها رو به سمت روده تغيير ميده و باعث اسهال شديد ميشه، اين باسيل در  65 درجه سانتیگراد 30 دقیقه دوام مياره و در آب جوش ظرف مدت چند ثانیه از بین می‌ره، كلر با غلظت 0.6 میلیگرم در لیتر هم، این باکتری را به سادگي نابود مي كنه.

اين تعريف به اين معنيه كه ويبريو مي تونه تمام فصل سرد رو توي آبهاي شور سطحي، درياها و اقيانوسها، روده انسان و حيوانات بدون هيچ فعاليتي، زندگي كنه و با شروع فصل گرم خودش رو به چرجه غذايي انسان وارد كنه و باعث شيوع وبا بشه، به دليل دهيدراتاسيون يا تخليه سريع آب بدن خيلي خطرناكه و از طرف ديگه اين باكتري نسبت به خشكي هوا حساسه، قابليت توليد اسپور كه نوعي پوشش مقاوم هست رو نداره و به راحتي با جوشاندن آب يا كلرينه كردن اون از بين ميره.

علائم اين بيماري :

علائم بيماري حدو 48 ساعت بعد از خوردن غذاي مشكوك ظاهر ميشه و مهمترين اونها اسهال شدید، گرفتگی عضلات پا و معده و تهوع هست. اسهال آبكيه، به رنگ خاكستري روشن و گاهي بوي ماهي ميده، و اگر ساده از اين علائم بگذريم در بدترین حالت، بیمار با از دست دادن آب و الكتروليت ها، کلیه هاش از كار مي افتن و از بین میره. بیماری ممکنه خيلي سريع در شدیدترین حالت خودش بروز کنه یا اینکه روندی نسبتا کند داشته باشه، در هر دو صورت اگر بهش توجهی نشه میتونه حداقل 6 ساعت تا حداكثر کمتر از یک هفته بيمار رو از پا دربياره.

اگر خداي نكرده خبري از شيوع بيماري شنيدين، خواهش مي كنم از هيچ علامتي ساده نگذرين، به خصوص در مورد بچه هاي 2 تا 5 سال.

راههاي انتقال بيماري :

مصرف آب یا غذای آلوده به باکتری و زماني كه بيماري شایع شده باشه، مدفوع اشخاص بیمار هم بسیار آلوده کننده س. آبهای باز مانند برکه ها، نهرها و استخرها هم میتوانن خيلي خطرناک باشن و خوردن آب یا شنا در اونها میتونه بیماریزا باشه.يه شیوه انتقال خيلي رایج، خوردن غذاهای دریایی خام و نیم پخته مانند سوشی (sushi) و انواع صدف هاي درياييه.

مصرف کاهو، سبزی خوردن، کلم و کرفس هم در دوران شیوع وبا ممنوعه.

پيشگيري :

  • فقط آب جوشیده مصرف كنين،  آب میوه باز به هيچ وجه نخورين، چای، قهوه و آب ميوه هاي بسته بندي شده و آب معدني رو براي رفع تشنگي استفاده كنين
  • فقط غذاهایی رو میل کنین که کاملا پخته و داغ باشن.
  • میوه ها رو قبل از مصرف با مايع ظرفشويي يا ضدعفوني كننده ها خوب بشورين و پوست بکنین
    اصلا سالاد نخورين، حتي توي خونه و  تمام سبزیهاي مصرفیتون را کاملا بپزین.
  • سيب زمینی، هویج، مارچوبه و تمام ريشه ها حتما باید قبل از مصرف، کامل شسته، پوست گرفته و پخته بشن.
  • از دستفروشها هیچي نخرين و تا جايي كه ممكنه غذاي بيرون نخورين.
  • موقع پاك كردن سبزيها و گوشت حتما از دستكش يكبار مصرف استفاده كنين
  • بچه ها رو به محيطهاي شلوغ حتي المكان نبرين و دائم دستهاشون رو بشورين
  • سفرتون به شهرهاي سياحتي يا زيارتي رو تا خنك ترشدن هوا به تعويق بندازين
  • اگه گروه خونيتون O هست يا آنتي اسيد استفاده مي كنين، نسبت به ساير افراد جامعه، شانس بيشتري براي ابتلا به اين بيماري دارين
  • و اگر احتمالا هشدارها جدي تر شد، لطفا قيد شنا رو تا پايان مهرماه بزنين

درمان :

درمان وبا ساده و موفقیت آمیزه، به این شرط که به موقع انجام بشه.

چون بیمار به سرعت مایعات بدنش رو از دست میده، باید بلافاصله و به طور مداوم بهش آب،  ORS، همراه با كمي آب لیموی تازه داده بشه. محلول ORS توي تمام دنيا، برای مقابله با وبا و اسهالهای شدید استفاده ميشه و مصرف فراوونش جان بیمار را نجات ميده.

خوب پس ويبريو كلرا خيلي هم خطرناك نيست، وقتي ما بهداشت رو رعايت كنيم و علائم بيماري رو خوب بشناسيم و از هشدارهاي فعلي خيلي ساده نگذريم.

اما ربط عكس بالا به اين صحبتا :

اين نماد به خاطر شكل ويرگول مانندش، منو ياد ويبريو مي اندازه و از طرف ديگه، اون نقطه سياه وسط منطقه سفيد انگار داره ميگه، حتي بحث هاي صنعت غذا هم از قاعده كلي زندگي مستثنا نيستن و گاهي شيرين كه نيستن، هيچ، زشت و نهوع آور هم مي تونن باشن.

مي دونم خوندن اين متن اصلا خوشايند نيست ولي هميشه هم چشمهاي كاملا بسته ما رو از صدمات و اتفاقات مصون نگه نمي دارن.

به اميد سلامتي و نشاط براي همه آدما

Advertisements

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. فرزام said, on August 23, 2008 at 4:56 pm

    الانه که حال می ده تو نیمکره جنوبی باشی!! وردپرس واسه وبلاگ تو عالیه با این دسته بندیهاش. در ضمن … حالم از این سوشی های مزخرف به هم می خوره. چطوری می خورن اینارو؟!
    ———————
    كاملا حق با شماس !
    مي ترسم بعد از صد و خرده اي دسته وردپرسم گيج بزنه بيچاره !!!
    والا چه عرض كنم، من همون قزل آلاي خودمون رو هم با سلام و صلوات مي خورم
    سلام ما رو هم به آخر دنياتون برسونين 😀

  2. weblogchi said, on August 24, 2008 at 12:57 am

    جالبه بدونید که
    در حالی که علائم وبا در تهران هم دیده شده
    مسئولان دولت نهم رفتند تو آفریقا خانه بهداشت بزنند 🙂

    ممنون عزیز
    وبلاگت در صندوق دوستان وبلاگچی جای گرفت 🙂
    ————————
    رفاه و سلامتي رو براي همه مردم دنيا دوس دارم، ولي نه به قيمت قرباني شدن مردم كشورم
    ممنون از لينك و موفق باشين

  3. shantal said, on August 24, 2008 at 1:19 am

    ببین دوروز تهرونو ول کردم به امان خودش رفتم سفر!!!چه یهو بی خبر وبا اومد!!!

    شنیدم لیمو ترش رو روی غذای مشکوک بریزیم بعد بخوریم جلوگیری می کنه.آره؟
    ———————
    از دست تو دختر
    ميشه خواهشا شما يه مدت غذاي مشكوك نخوري دخترم، قربونت برم
    به قول بعضيا خيلي خطرناكه …
    از شوخي گذشته ترشي مانع فعاليت ويبريو ميشه ولي اينكه غذاي مشكوك ما، چقدر مشكوك باشه هم خيلي شرطه
    (منظورم جمعيت ميكروبي غذاس كه اگه خيلي بالا باشه، ترشي هم روش تاثير چنداني نداره)

  4. shantal said, on August 24, 2008 at 2:23 am

    آخه یه ساندویچی هست سر خیابون آپادانا به اسم فری کثیف(دوستان ما بهش میگن فری کثافت!!!) میگن ساندویچهاش معرکه است!!!!من که هنوز نخوردم ولی یادم باشه نرم اگرم رفتم لیموترش ببرم:)) البته چه کاریه واقعا! آدم دست پخت مامانشو ول کنه بره غذای مشکوک بخوره؟!!!
    ——————————
    اينم شد اسم
    منم حسساس !!!!!!!!!!!!!

  5. ماه تي تي said, on August 24, 2008 at 7:25 am

    منكه مي دوني نه چيزي مي خورم نه مريض مي شم . پس هيچي
    —————————
    ياد فرشته تولستوي افتادم كه به زمين تبعيد شده بود


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: